Spor 3
Spor 3

Eksisterende byggeri

Der ligger umiddelbart et stort potentiale i at fortætte eller omdanne opgange og boligklynger i etablerede boligafdelinger, som ofte allerede har de efterspurgte fællesskabsfremmende rammer.

Fordele og ulemper

Med et massivt ønske om at bo i seniorbofællesskab – 80.000 interesserede danskere ifølge undersøgelser fra Realdania og VIVE – og et aktuelt udbud på blot omkring 7.000 seniorbofællesskabsboliger står det klart, at vi ikke kan bygge os ud af efterspørgslen. Derfor giver det rigtig god mening, at vi i den almene sektor kigger på de boligområder, vi allerede har. Kan vi omdanne nogle af disse til at imødekomme seniorernes ønsker om attraktive, seniorvenlige boliger med en høj grad af fællesskab blandt beboerne.

Hør Lone Johansen og Sven Buch fra Himmerland Boligforening fortælle om at etablere seniorbofællesskab i det eksisterende byggeri.

 

Det, mange af seniorerne efterspørger, er i høj grad det, vi i den almene sektor allerede kan tilbyde: attraktive, tilgængelige lejeboliger til en fornuftig husleje med de rette rammer for et tæt, involverende beboerfællesskab. Men vi kan ikke gå ud fra, at de boligsøgende er opmærksomme på dette. Måske skal vi forsøge at nuancere udbuddet af seniorboformer med plads til forskellige grader af samværsidealer.

Mere viden

Nysgerrig på mere?

Hvordan omdanner man en eksisterende afdeling til et seniorbofællesskab? Og hvad med udlejningsreglerne? Bliv klogere herunder.

Kommunikation

Seniorfællesskabet bør skille sig ud fra det større fællesskab i afdelingen, så det er helt tydeligt for interesserede boligsøgende, hvad de skriver sig op til.

Læs mere

Inddragelse og processtyring

Når et bofællesskab til seniorer etableres i eksisterende boligafdelinger, er der mange beslutninger, som skal træffes i samarbejde med de andre beboere og den eksisterende afdelingsbestyrelse.

Læs mere

Udlejning

Bofællesskaber, der udlejes efter særlige kriterier, kræver særskilte ventelister. Det betyder også, at hvis man ombygger eller omdanner eksisterende bebyggelse til et bofællesskab, skal der ligesom i nybyggeri skabes en venteliste og helst i så god tid som muligt (1-2 år før indflytning).

Læs mere

Fysiske rammer

Hvis boligselskabet ønsker at etablere et seniorbofællesskab i en eksisterende boligafdeling, er der umiddelbart to muligheder.

Læs mere