• Byggeri og renovering Genhusning og formidling, Projektledelse

Genhusning set med beboernes øjne

Fokus på beboernes rettigheder og den gode proces ved genhusning.

Status

Afsluttet

Udgivelsesår

2017

Projektejer

KAB

Samarbejdspartnere

Se alle
Domea.dk fsb LLO

Støttet af

Landsbyggefonden

Projektdeltagere

Se alle
Anita Damkjær Eriksen, KAB Trine Trampe, KAB Maida Kasumovic, KAB Lone Skriver, KAB Anders Svendsen, LLO

Kontaktperson

Trine Trampe

Jurist

trt@kab-bolig.dk

33631184

Status

Afsluttet

Udgivelsesår

2017

Projektejer

KAB

Samarbejdspartnere

Se alle
Domea.dk fsb LLO

Støttet af

Landsbyggefonden

Projektdeltagere

Se alle
Anita Damkjær Eriksen, KAB Trine Trampe, KAB Maida Kasumovic, KAB Lone Skriver, KAB Anders Svendsen, LLO

Kontaktperson

Trine Trampe

Jurist

trt@kab-bolig.dk

33631184

Om projektet

I 2015 udarbejdede KAB AlmenVejledningen ’Vejledning til Genhusning’, som gav et komplet overblik over erfaringer i ved genhusningsforløb i forbindelse med større renoveringsarbejder eller helhedsplaner.

Undervejs blev arbejdsgruppen opmærksom på, at vejledningen og eksisterende information kommer til kort, når det handler om formidling af beboernes rettigheder ved genhusning.

”Genhusning fylder utrolig meget hos beboerne og det kræver en koordineret indsats at sikre en god proces, hvor beboerne er med fra start til slut. Det er fuldstændig essentielt at der er forventningsafstemt mellem beboer og organisation, og at beboerne ved hvad deres rettigheder er,” siger projektleder i KAB, Anita Damkjær Eriksen, der er projektleder i det nye genhusningsprojekt.

Beboernes perspektiv
Projektets produkt består bl.a. af et AlmenHæfte om beboernes rettigheder ved genhusning og et værktøj til at overskueliggøre processen.

”De fleste beboere oplever kun at blive genhuset en gang i deres liv, så hvor skulle de have kendskab til genhusningsprocessen fra? I sektoren kan vi nogle gange komme til at tage det for givet, at beboerne kender til processen omkring en genhusning. Med det nye AlmenHæfte kan ansatte i en genhusningsproces få et overblik over den information, som er relevant at give beboerne, på det aktuelle tidspunkt.” fortsætter Anita Damkjær Eriksen.

Det er dog ikke kun viden om genhusningsprocessen, som giver beboerne tryghed. For med en genhusning opstår også en lang række uvante situationer, hvor det er rart at kende sine rettigheder. Mange spørgsmål kan presse sig på, men ikke alle ved hvor de kan modtage den nødvendige information. AlmenHæftet ’Dine rettigheder ved genhusning’ skal give beboerne dette overblik, fortæller Anita:

”Vi har samlet de beboerspørgsmål, som vi typisk modtager i forbindelse med genhusningsforløb i et samlet hæfte. Det giver beboerne et overblik over deres muligheder og rettigheder under forløbet og virker samtidig præventivt mod at misforståelser breder sig blandt beboerne”.

Materialet henvender sig til beboere, der står over for en helhedsplan eller større renovering. 

Projektet indeholder

  • AlmenHæftet 'Dine rettigheder ved genhusning'
  • En PowerPoint præsentation
  • Tre små film
  • En PDF med en beskrivelse af processen ’Beslutningsprocessen – Set med beboernes øjne’
  • 2 slags postkort med huskeliste – Midlertidig og Permanent genhusning

 

"

Vi har samlet de beboerspørgsmål, som vi typisk modtager i forbindelse med genhusningsforløb i et samlet hæfte. Det giver beboerne et overblik over deres muligheder og rettigheder under forløbet, og virker samtidig præventivt mod at misforståelser breder sig blandt beboerne.

Anita Damkjær Eriksen, genhusningskonsulent i KAB

 

Fakta
Fakta

Vidste du...

At når du skal permanent genhuses, har du ret til en bolig med følgende tre kriterier: passende størrelse, passende beliggenhed og passende kvalitet og udstyr. Tal med din boligorganisation om dine behov.

Video

3 film om genhusning