Spor 2
Spor 2

Sen inddragelse

En sen inddragelse af de kommende beboere kan ske som ved almindeligt alment nybyggeri - det vil sige et halvt til et helt år inden indflytning. Mange nye private seniorbofællesskaber følger denne model.

Fordele og ulemper

Fordelene for boligadministrationen ved en sen inddragelse og dermed kortere inddragelsesproces op til indflytning er, at det kræver færre ressourcer og giver større selvbestemmelse: Her er det boligselskabet alene, der sætter rammerne, både de fysiske (for byggeriet) og de sociale (for fællesskabet). Udfordringen kan til gengæld være at få tilpasset byggeriet til efterspørgslen, når der ikke er en engageret beboergruppe involveret fra starten.

Hurtigere vej til en bolig
For beboerne kan en sen inddragelse betyde, at de får en nemmere og hurtigere vej til en bolig i et seniorbofællesskab. De behøver ikke nødvendigvis at deltage i arbejdsgrupper og en lang række infomøder for at komme i betragtning til en bolig. Ønsker man som bygherre at fremme bred appel og mangfoldighed i beboersammensætningen, kan en kort inddragelsesproces derfor være en god vej at gå, da det kræver et minimum af ressourcer for de kommende beboere.

Kan udfordre ejerskab
En sen beboerinddragelse betyder, at beboerne måske først møder hinanden op til indflytningen, hvilket kan udfordre deres ejerskab og dermed engagement i bofællesskabet. Rammerne og værdigrundlaget for fællesskabet skal udformes og bringes til live, mens man bor sammen. Derfor er det for boligselskabet ekstra vigtigt ved sen beboerinddragelse at støtte beboerne med procesfacilitering i perioden efter førstegangsindflytning, frem for at ’slippe dem’ når byggeprocessen er slut. Overgangen til drift og til at blive selvkørende er en krævende periode, hvor rammerne for fællesskabet skal stå deres prøve og først her endelig viser deres værd.

Anne Mette Primdahl Nielsen, Bo Stenberg og Ole Nielsen fra Boligselskabet Sct. Jørgen fortæller om det uforpligtende fællesskab.

 

 

Mere viden

Nysgerrig på mere?

Hvordan kommunikerer man så ved sen inddragelse? Og hvad med udlejningsreglerne? Bliv klogere herunder.

Kommunikation

Ved sen eller begrænset beboerinddragelse inden indflytning inddrages de kommende beboere først på et tidspunkt, som minder om ’almindeligt’ nybyggeri, når de tildeles en bolig i seniorbofællesskabet, eller når udlejningen startes op.

Læs mere

Inddragelse og processtyring

En sen inddragelse af de kommende beboere i et seniorbofællesskab er mindre ressourcetung og giver mere frihed til at fokusere på fagligt begrundede byggetekniske og økonomiske løsninger, men omvendt giver den mindre tid til at skabe gode forudsætninger for fællesskabet forud for indflytning.

Læs mere

Udlejning

I bofællesskaber, hvor der ikke er en beboergruppe koblet på fra starten af eller tidligt i processen, er det boligselskabet, der sætter rammerne.

Læs mere

Fysiske rammer

Hvis de kommende beboere inddrages senere i processen, er der færre af de byggetekniske løsninger, de kan få indflydelse på. Derfor er det vigtigt på anden vis at sikre, at byggeriet tilpasses efterspørgslen.

Læs mere