Fordelene for boligadministrationen ved en sen inddragelse og dermed kortere inddragelsesproces op til indflytning er, at det kræver færre ressourcer og giver større selvbestemmelse: Her er det boligselskabet alene, der sætter rammerne, både de fysiske (for byggeriet) og de sociale (for fællesskabet). Udfordringen kan til gengæld være at få tilpasset byggeriet til efterspørgslen, når der ikke er en engageret beboergruppe involveret fra starten.
Hurtigere vej til en bolig
For beboerne kan en sen inddragelse betyde, at de får en nemmere og hurtigere vej til en bolig i et seniorbofællesskab. De behøver ikke nødvendigvis at deltage i arbejdsgrupper og en lang række infomøder for at komme i betragtning til en bolig. Ønsker man som bygherre at fremme bred appel og mangfoldighed i beboersammensætningen, kan en kort inddragelsesproces derfor være en god vej at gå, da det kræver et minimum af ressourcer for de kommende beboere.
Kan udfordre ejerskab
En sen beboerinddragelse betyder, at beboerne måske først møder hinanden op til indflytningen, hvilket kan udfordre deres ejerskab og dermed engagement i bofællesskabet. Rammerne og værdigrundlaget for fællesskabet skal udformes og bringes til live, mens man bor sammen. Derfor er det for boligselskabet ekstra vigtigt ved sen beboerinddragelse at støtte beboerne med procesfacilitering i perioden efter førstegangsindflytning, frem for at ’slippe dem’ når byggeprocessen er slut. Overgangen til drift og til at blive selvkørende er en krævende periode, hvor rammerne for fællesskabet skal stå deres prøve og først her endelig viser deres værd.