Genhusning - set med beboernes øjne

For at opnå en god genhusningsproces må alle involverede føle at de er velinformeret – også beboerne. Udviklingsprojektet sætter fokus på beboernes rettigheder og den gode proces ved genhusning.


Om projektet

I 2015 udarbejdede KAB AlmenVejledningen Vejledning til Genhusning, som gav et komplet overblik over erfaringer, som var gjort ved genhusningsforløb i forbindelse med større renoveringsarbejder eller helhedsplaner. Undervejs blev arbejdsgruppen dog opmærksomme på, at vejledningen og eksisterende information kommer til kort, når det handler om formidling af beboernes rettigheder ved genhusning:

”Genhusning fylder utrolig meget hos beboerne og det kræver en koordineret indsats at sikre en god proces, hvor beboerne er med fra start til slut. Det er fuldstændig essentielt at der er forventningsafstemt mellem beboer og organisation, og at beboerne ved hvad deres rettigheder er.” Sådan siger projektleder i KAB, Anita Damkjær Eriksen, der er projektleder bag det nye genhusningsprojekt.

Projektets produkt består bl.a. af et AlmenHæfte om beboernes rettigheder ved genhusning og et værtøj til at overskueliggøre processen.

”De fleste beboere oplever kun at blive genhuset en gang i deres liv, så hvor skulle de have kendskab til genhusningsprocessen fra? I sektoren kan vi nogle gange komme til at tage det for givet, at beboerne kender til processen omkring en genhusning. Med det nye AlmenHæfte kan ansatte i en genhusningsproces få et overblik over den information, som er relevant at give beboerne, på det aktuelle tidspunkt.” fortsætter Anita Damkjær Eriksen.

Det er dog ikke kun viden om genhusningsprocessen, som giver beboerne tryghed. For med en genhusning opstår også en lang række uvante situationer, hvor det er rart at kende sine rettigheder. Mange spørgsmål kan presse sig på, men ikke alle ved hvor de kan modtage den nødvendige information. AlmenHæftet Dine rettighederved genhusning skal give beboerne dette overblik, fortæller Anita:

”Vi har samlet de beboerspørgsmål, som vi typisk modtager i forbindelse med genhusningsforløb i et samlet hæfte. Det giver beboerne et overblik over deres muligheder og rettigheder under forløbet, og virker samtidig præventivt mod at misforståelser breder sig blandt beboerne.”

Materialet henvender sig til beboere, der står over for en helhedsplan eller større renovering. Her er en oversigt over materialet:

  • AlmenHæftet 'Dine rettigheder ved genhusning'
  • En PowerPoint præsentation
  • Tre små film
  • En PDF med en beskrivelse af processen ’Beslutningsprocessen – Set med beboernes øjne’. 
  • 2 slags postkort med huskeliste – Midlertidig og Permanent genhusning.
  • En brugsvejledning til hvordan man kan bruge materialet. 

“Genhusning fylder utrolig meget hos beboerne og det kræver en koordineret indsats at sikre en god proces, hvor beboerne er med fra start til slut. Det er fuldstændig essentielt at der er forventnings-afstemt mellem beboer og organisation, og at beboerne ved hvad deres rettigheder er.”
Anita Damkjær Eriksen, KAB


AlmenHæfte - Dine rettigheder ved genhusning

Hvad er genhusning? Skal alle genhuses? Hvilke rettigheder har beboeren? Hvor skal vedkommende bo henne? Hvad kommer det til at koste? Og hvordan kommer det til at foregå i praksis?


Selvom der ofte har været en lang proces op til, at beboeren skal genhuses, er der stadig meget, man skal forholde sig til, og det kan være svært, fordi de fleste jo er glade for deres bolig og derfor ikke har lyst til at flytte derfra.

I dette hæfte har vi samlet nogle typiske udfordringer for beboere, der enten har været igennem et genhusningsforløb eller har boet i deres bolig under en renovering. 

Hent hæftet i højre side.



Værktøj - Beslutningsprocessen set med beboernes øjne

Værktøjet giver beboere overblik over processen op til, under og efter vedtagelsen af større renoveringer og helhedsplaner med fokus på, hvor de har indflydelse og kan engagere sig. Det kan med fordel uddeles til beboerne op til vedtagelser, sammen med information om byggesagen.



Film - Værd at vide om genhusning

Når en beboer genhuses er det oftest første og eneste gang i vedkommendes liv. Det kan derfor være svært at overskue hvad forskellen på de forskellige typer af genhusning er, samt hvilket konsekvenser det vil have for ens hverdag. Gennem tre korte film, kan beboeren blive klogere på de forskellige typer af genhusning, som findes:

Permanent genhusning

 

Midligertidig genhusning

 

Ingen genhusning



Powerpointskabelon til informationsmøde om genhusning eller om at blive boende under renovering

Denne PowerPoint-skabelon er et værktøj, som boligorganisationer kan bruge til forberedelse af informationsmøder med beboere om genhusning. 

Skabelonen er et åbent dokument, og man kan både slette dias, som ikke er relevante eller man kan selv tilføre nye.

Indholdet skal derfor tilpasses til det konkrete genhusningsprojekt, som man arbejder med i boligorganisationen.

På de enkelte dias findes teksteksempler, som kan bruges til inspiration. Disse skal tilpasses til det konkrete genhusningsprojekt.

I notatfeltet under hvert dias findes arbejdsspørgsmål, som man hente inspiration i, når man skal formidle genhusning til beboere.



Har du husket det hele

Ved permanent og midlertidig genhusning, er der meget at holde styr på for beboerne. Derfor er der lavet to postkort, som beboerne kan hænge på køleskabet og bruge som huskeliste så de er sikre på at komme godt igennem processen. 

Hent postkortene i højre side.



Fakta

Status

Afsluttet

Samarbejdspartnere

Kontakt

Trine Trampe

Mail:

trt@kab-bolig.dk

Støttet af

Projektejer

KAB