Med knap 600.000 boliger i hele landet rummer den almene sektor et kæmpe klimapotentiale. Det er dog ikke uden udfordringer at energirenovere i demokratiske organisationer med en stram økonomisk og regulatorisk styring. Derfor søsatte AlmenNet og en række partnere projektet: Den Lille Grønne - Håndbog i energibesparende projekter i den almene sektor, som skal bidrage med den nødvendige viden og værktøjer, til at understøtte branchen med at indfri sit potentiale.
Projektet skal sætte skub i energirenoveringerne
Udviklingsprojektet ’Den Lille Grønne - Håndbog i energibesparende projekter i den almene sektor’ har omsat erfaringer med energirenoveringer til en vejledende håndbog, der viser vejen for proces og finansiering af energirenovering til alle landets almene boligorganisationer. Håndbogen samler energirenoveringens komplekse projekt- og finansieringsprocesser til håndgribelige løsninger og klæder beslutningstagerne i den almene boligsektor på til at integrere energioptimering i helhedsrenoveringer. Og netop det gør tiltaget nytænkende. Med ’Den Lille Grønne - Håndbog i energibesparende projekter i den almene sektor’ bliver et stigende behov for klar og brugbar vejledning nu dækket, når det kommer til energirenovering.
Et vigtigt skridt for den grønne omstilling
Der er et stort behov for at sætte skub i den grønne omstilling i den almene sektor og for i fællesskab at sikre, at der gennemføres flere energirenoveringer. Energirenoveringer er et helt centralt element i en ambitiøs grøn omstilling af den almene sektor, og samtidig kan effektiviseringerne også medvirke til en mere afdæmpet stigning i den samlede boligudgift, hvilket vil bidrage positivt til bekæmpelsen af energifattigdom.
Energirenoveringer af større ejendomme, fx almene boligafdelinger, skal som regel foretages i forbindelse med en forestående helhedsrenovering, hvor energioptimering ikke automatisk inkluderes i projektet. Med boligaftalen fra 2020 blev der igangsat renoveringer af ca. 72.000 almene boliger i perioden 2020 – 2026.
Stærkt samarbejde
Projektet bliver det første af sin slags, og det har været afgørende at sikre en stærk og bred forankring fra start. Med i projektet er AlmenNet (projektejer), Sustain, BL - Danmarks Almene Boliger, Landsbyggefonden, Boligselskabet Sjælland, Boligkontoret Danmark, FA09, FOB, SALUS, Danmarks Eksport- og Investeringsfond, SYNERGI og BUILD (Aalborg Universitet). Projektet er støttet af den filantropiske forening Realdania.
Dyk ned i bogens kapitler.