For alle bofællesskaber er det vigtigt at bygge, således at fællesfaciliteterne og området inviterer til fællesskab. Samtidig er det også vigtigt, at valg af målgruppe afspejles i byggeriets udformning, og at fællesfaciliteternes placering ikke favoriserer nogle beboere frem for andre.
De fysiske rammer skal passe til profilen
Profilbofællesskaber henvender sig til en bestemt målgruppe defineret ud fra fælles interesser. Derfor er det vigtigt at tilpasse rammerne til den ønskede profil, således at det fysiske hænger sammen med profilen – både i boligerne og på fællesarealerne. I seniorbofællesskaber med en grøn miljøprofil kan der for eksempel i boligen arbejdes med genbrug af regnvand og DGNB-certificering, mens der på fællesarealerne kan arbejdes med fælles nyttehaver, LAR-løsninger m.m.
Variation er især vigtig for den brede appel
For at skabe og fastholde en bred beboersammensætning er det vigtigt at sørge for variation i byggeriet – både på fællesarealer og i boliger. Fællesarealerne skal have multifunktioner, så de kan bruges til flere forskellige aktiviteter, og der skal være plads til både det planlagte og det mere spontane og uformelle samvær i det daglige.
De fysiske rammer skal med andre ord designes, så de bevidst opfordrer til fællesskab i både stor og lille skala, det planlagte og det uformelle, når man møder hinanden på vej ud til bilen eller ned med skraldet. At byggeriet tilgodeser flere forskellige samværsidealer, så der også er mulighed for at trække sig fra fællesskabet efter behov, er vigtigt uanset målgruppe, men især vigtigt ved valg af en målgruppe med bred appel, hvor beboergruppen er mere mangfoldig og har færre fællesnævnere at trække på.
Derudover er det vigtigt for den brede appel, at man tager højde for en variation i boligstørrelser med plads til også de små og dermed billigere boliger. Undersøgelsen viser, at hele 26 % efterspørger små boliger på 50-65 kvadratmeter.
Spørgeskema
Fleksibilitet i fællesarealerne
Det anbefales, at fællesarealerne er fleksible, således at de kan rumme flere aktiviteter på samme tid. Dvs. at det skal være nemt at opdele og slå fællesarealerne sammen. Samtidig er det på sigt relativt billigt at ombygge i takt med, at fællesskabet ændrer sig. Her er det vigtigt at tænke over dagslysindfald, strømføringer osv.
Det er en fordel, hvis grænserne i det daglige kan blødes op alt efter de forskellige slags samvær, så der veksles mellem de mindre nære fællesskaber og de store fællesskaber – og måske endda åbnes for det omkringliggende samfund.