Vigtige overvejelser om de fysiske rammer

For at sikre et bredt alderssegment er det vigtigt, at de fysiske rammer tager højde for både, hvad de yngre og de ældre seniorer efterspørger.

De yngre seniorers præferencer versus de ældre seniorers præferencer
I vores undersøgelse kan man se, at der er størst efterspørgsel efter rækkehuse blandt alle seniorer, og at 64 % af seniorerne ønsker en bolig på 50-80 kvadratmeter.

Derudover viser undersøgelsen, at de yngre seniorer efterspørger færre kvadratmeter i forhold til de ældre, og at de i højere grad er åbne for at invitere folk udefra ind i fællesskabet. Aldersgrupperne kan dermed have forskellige præferencer, og for at undgå et for snævert alderssegment er det vigtigt at tage højde for præferencerne. Medmindre de er direkte modsatrettede, er det oftest muligt at tage højde for en variation i efterspørgslen.

Det anbefales derfor at undersøge behovet og efterspørgslen blandt de forskellige aldersgrupper og bygge ud fra målet om en bred appel for at skabe mere diversitet i bofællesskabet. Dette kan undersøges gennem markedsanalyser eller på tidlige infomøder.

Byg til resten af livet
Seniorbofællesskaber og seniorboliger er oftest boliger, hvor vi ønsker at bo resten af livet. Derfor skal de også tage hensyn til, at beboerne med tiden – enten gradvist eller midlertidigt – får funktionsnedsættelser pga. alderdom eller sygdom.

Uanset hvad skal boligerne tage højde for, at en beboer for eksempel bliver dårligt gående i tre måneder pga. en hofteoperation eller bliver sengeliggende i en periode. Igen er fleksibilitet kodeordet. Ingen har lyst til at bo i en bolig, der har et institutionelt præg, men samtidig skal der fra starten af indtænkes muligheder for bl.a. hospitalsseng, ubesværet brug af kørestol/gangstativ og hjælp på badeværelset, ligesom badeværelse i stueetagen i toplansboliger er et must.

Byggerier, der appellerer til blandet kønsfordeling
Hvis man ønsker en blandet kønsfordeling, skal det afspejle sig i byggeriet og især i anvendelsen af fællesarealer. Det er svært at spå om, hvad de kommende beboere egentlig ønsker at anvende fællesarealerne til ud over samvær. Og det er især svært at spå om, hvad der skal til for at tiltrække flere mænd. Nogle laver værksteder og lignende. En mindre undersøgelse blandt boligselskabets ventelistemedlemmer over 45 år, der er interesserede i boformen, vil give arkitekterne brugbar viden at tage udgangspunkt i.

BLANDT DE INTERESSEREDE I SENIORBOFÆLLESSKABER – HVAD ØNSKER MÆND OG KVINDER AF FÆLLESAREALERNE ANVENDES TIL? Projektets spørgeskemaundersøgelse viser, at der er en mindre forskel i mænd og kvinders præferencer, hvad angår brugen af fællesarealer i bofællesskabet.