Ved tidlig beboerinddragelse er det vigtigt at forventningsafstemme fra start af og være tydelig på, hvad beboergruppen kan få indflydelse på inden for de fysiske rammer, og hvad der er givet på forhånd – eksempelvis fra lokalplanen, fra de økonomiske muligheder, fra boligselskabets byggekoncept eller byggeparters tidligere erfaringer m.m.
Hvad efterspørger de seniorer, der gerne vil involveres tidligt i processen?
Projektets spørgeskemaundersøgelse viser, at boligpræferencerne blandt de seniorer, der gerne vil involveres tidligt i processen ikke varierer meget fra den generelle efterspørgsel, bortset fra at lidt færre efterspørger lejligheder (17% versus 24%).
Parallel beboer- og byggeproces?
Der er forskellige måder at initiere en byggeproces på, og derfor er der ikke en fyldestgørende formel på, hvornår beboerprocessen med fordel kan påbegyndes i forhold til byggeprocessen. Hvis boligselskabet har entreret med en allerede etableret borgergruppe, vil beboerprocessen starte op før byggeprocessen, hvorimod boligselskabet kan vælge at køre processerne mere parallelt, hvis de selv skal initiere beboerprocessen.
Ved en tidlig beboerinddragelse vil beboergruppen oftest blive involveret i skabelsen af et værdiprogram, der kan udgøre afsæt for udarbejdelsen af et byggeprogram og konkret byggeprojekt. Værdiprogrammet fastlægger de strategiske rammer for projektet (formål og vision, målgruppe, miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed m.m.). Her vil kommunen og andre samarbejdspartnere også blive inddraget.
På baggrund heraf udarbejdes projektforslag med skitser, hvor åbenhed i og størrelser/niveauer/grader af fællesskabet konkretiseres i samspillet mellem boligerne, fællesarealerne og de omkringliggende omgivelser.
Beboerindflydelse på det fælles
En klar definering fra starten af, hvad beboergruppen har indflydelse og medbestemmelse på, vil alt andet lige gavne processen. Netop det, de gerne vil være fælles om, og hvordan de fysiske rammer kan støtte op herom, er oplagt at arbejde med beboergruppen om. Jo mere konkrete de ønskede fællesaktiviteter bliver, jo tydeligere bliver kravene til fællesfaciliteterne og deres funktion, herunder størrelsen, indretningen og fleksibiliteten af de udendørs og indendørs fællesrum. Bliver ønskelisten for lang eller for dyr, må der nødvendigvis prioriteres undervejs.
En del nyere seniorbofællesskaber vil gerne åbne sig op og invitere lokalsamfundet ind. Det kan med fordel afklares i den tidligere proces, da det har indflydelse på, bl.a. hvor mange personer fællesrummene skal kunne rumme, og om der skal være adgang udefra, m.m.
I hvilken grad ønskes, at bofællesskabet er åbent, så andre uden for kan deltage i fællesaktiviteterne?
Bæredygtige, langtidsholdbare bofællesskaber
Ved en tidlig beboerinddragelse skal man have for øje, at det langtfra er alle ildsjælene fra begyndelsen, der ender med at flytte ind. Mange falder fra undervejs, da processen netop typisk tager flere år, og nogle har måske problemer med at få solgt huset. Det er boligselskabets ansvar at sikre et bæredygtigt byggeri, der også kan lejes ud på sigt. Det betyder, at byggeriet skal appellere til fremtidens boligsøgende og derfor ikke i for høj grad må blive tilpasset nogle måske relativt snævre ønsker fra beboergruppen. Bofællesskabet skal med andre ord både kunne tilgodese beboergruppens beboere og dække nogle mere universelle og fremtidssikrede behov, hvilket kan være en balancegang.
Virtuelle redskaber og andre arbejdsredskaber
Målet med den tidlige beboerinddragelse er at skabe bedre fysiske rammer ved at få alle relevante input i spil og samtidig skabe grobund for fællesskab. En åben proces bidrager til dette, fordi beboerne får ejerskab over de fælles faciliteter, men også fordi de får en forståelse for hinandens perspektiver på spørgsmål om tilgængelighed, deltagelse, behov for at være privat og fællesskab. Da der på et så tidligt tidspunkt ikke altid foreligger konkrete skitsetegninger og lignende, eller simpelthen blot fordi et forslag til en byggeplan på papir altid bør testes, kan man arbejde med forskellige arbejdsredskaber. Det kan være både digitale og analoge redskaber, herunder de nye VR-redskaber, hvor man indtræder i det samme tredimensionelle rum og udvikler dette sammen. Det vigtige er, at beboergruppen så vidt muligt ’oplever’ byggeplanerne, inden de realiseres.
Dokumenter