I bofællesskaber, hvor der ikke er en beboergruppe koblet på fra starten af eller tidligt i processen, er det boligselskabet, der sætter rammerne.
Boligselskabet bestemmer udlejningskriterierne
Når der ikke er koblet en beboergruppe på skabelsen af bofællesskabet fra starten af, er det boligselskabet, der alene fastlægger udlejningskriterierne i samarbejde med kommunen, der jo skal godkende dem. Uanset om beboerinddragelsen er tidlig eller sen, er det en fordel at have udlejningskriterierne på plads tidligt i processen.
Udlejningskriterierne skal passe til den målgruppe, boligselskabet ønsker, skal bo i bofællesskabet: profil eller bred mangfoldighed?
Hvilken slags fællesskab ønsker man?
Når der ikke er koblet en beboergruppe på skabelsen af bofællesskabet fra starten af, er det boligselskabet, der også indledningsvis bør tænke over, hvilken slags fællesskab der ønskes. Det har nemlig indflydelse på både kommunikationen, byggeriet, beboerprocessen og udlejningskriterierne.
Ønsker boligselskaber en ’let version’ af et seniorbofællesskab, hvor boligselskabet stiller seniorboliger til rådighed med fællesskab for øje og med fællesskabsfremmede arkitektur og fællesarealer, hvor beboerne selv finder sammen på uforpligtende vis? Eller ønskes i højere grad bofællesskaber med mere definerede rammer med en større grad af forpligtigelse til fællesskabet?
Inspiration
Hvornår skal man påbegynde udlejningen?
Opstart af udlejningen bør koordineres nøje med opstart af markedsføringen og beboerprocessen. Da der er tale om boligsøgende, som i høj grad er husejere, er det hensigtsmæssigt med så tidlig opstart af udlejningen som muligt, så der er tid til at få solgt huset. Omvendt er alle informationer om endelig antal boligkvadrameter, husleje m.m. sjældent på plads før et godt stykke inde i processen, og det kan derfor være en idé at dele udlejningsprocessen op i dele, så boligtilbudsfasen kører så tidligt som muligt, men de endelige lejekontrakter afventer de endelige data.