Vigtige overvejelser om fysiske rammer

Hvis de kommende beboere inddrages senere i processen, er der færre af de byggetekniske løsninger, de kan få indflydelse på. Derfor er det vigtigt på anden vis at sikre, at byggeriet tilpasses efterspørgslen. 

Markedsanalyser eller indledende infomøder

Ønsker man at bygge bofællesskaber med sen beboerinddragelse, anbefales det indledningsvis at inddrage markedsanalyser, således at man bygger til efterspørgslen. Markedsanalyser er med til at vise, hvilke fysiske, sociale og økonomiske forhold der efterspørges, og sikrer, at byggeriet stemmer overens med boligmarkedets nuværende og fremtidige efterspørgsel. Ligeledes er markedsanalyser en god måde at få tydeliggjort, hvilken målgruppe der kunne være interesseret i byggeriet, og få startet kommunikationen med dem op gennem eksempelvis efterfølgende nyhedsmails.

Markedsanalyser behøver ikke at være omfattende eller meget ressourcekrævende at udføre. En række spørgsmål til ventelistemedlemmerne kombineret med planstrategier, befolkningsprognoser og evt. allerede eksisterende bosætningsundersøgelser for området vil udgøre et godt grundlag for den fremtidige efterspørgsel.

Stormøde
En alternativ måde at stikke fingeren i jorden på er at indkalde til stormøde for alle interesserede i lokalområdet, når udlejningen alligevel skal startes op, og byggeriet har behov for at blive markedsført. Her kan man bede de fremmødte besvare spørgsmål, eller man kan vise tegninger af det påtænkte byggeri, som de fremmødte kan komme med input til inden for nogle faste, styrende rammer. På ethvert stormøde er det vigtigt på forhånd at have rammerne klarlagt. Er formålet med mødet at få input til, hvad de interesserede efterspørger, eller i højere grad at gøre de fremmødte interesserede? Jo klarere rammer, jo nemmere er det også at forventningsafstemme med de fremmødte og tilpasse kommunikationen hertil.


Hvad efterspørger seniorerne?

I projektets spørgeskemaundersøgelse blev der spurgt ind til seniorernes boligpræferencer, såfremt de skulle flytte i et seniorbofællesskab.

Fast seniorboligkoncept
Flere af især de private bygherrer arbejder i faste seniorboligstandarder, som på forhånd er defineret i forhold til bl.a. målgruppe, bebyggelse, nærmiljø, organisering og drift, og hvor der er fastsat klare byggetekniske rammer for og krav til tilgængelighed, lys, støj m.m. Konceptet kan være udarbejdet i samarbejde med nogle eksperter, eksempelvis SBI, og tilpasses løbende, jo flere erfaringer bygherren får i opførelsen af flere seniorboliger.

Hvis man har et fast seniorboligkoncept, og en stor del af de fysiske rammer i bofællesskabet dermed er foruddefinerede, vil beboerinddragelsen skulle koncentrere sig om, hvordan disse rammer skal fyldes ud og disponeres i det kommende fællesskab, herunder den detaljerede indretning og møblering af nogle fællesarealer.


Se, hvordan variation i byggeriet kan være med til at skabe fællesskab.

Bliv inspireret af PFAs koncept for seniorbofællesskaber.