• Beboere og fællesskaber Sociale indsatser
  • Fællesarealer Tryghed

Tryghed i kældre

Hvordan gør vi kældrene til et rart sted at være?

Status

Afsluttet

Udgivelsesår

2024

Projektejer

Boligforeningen AAB

Samarbejdspartnere

Se alle
fsb JA studio

Støttet af

Landsbyggefonden

Projektdeltagere

Se alle
Mohammed Al Muhandes, fsb Projektkoordinator: Søren Ahle Hansen Christian Høgsbro, adm. dir. Boligforeningen AAB Louise Ringsholt Harder, Projektleder og arkitekt, Rubow arkitekter

Kontaktperson

Line Skovgaard

Chef for bæredygtighed- og sociale indsatser

lsk@aab.dk

Status

Afsluttet

Udgivelsesår

2024

Projektejer

Boligforeningen AAB

Samarbejdspartnere

Se alle
fsb JA studio

Støttet af

Landsbyggefonden

Projektdeltagere

Se alle
Mohammed Al Muhandes, fsb Projektkoordinator: Søren Ahle Hansen Christian Høgsbro, adm. dir. Boligforeningen AAB Louise Ringsholt Harder, Projektleder og arkitekt, Rubow arkitekter

Kontaktperson

Line Skovgaard

Chef for bæredygtighed- og sociale indsatser

lsk@aab.dk

Om projektet

’Tryghed i Kældre’ er et delprojekt under den helhedsplan, der skal give et totalløft af AAB afdeling 80, Gadelandet i Brønshøj. Afdelingen rummer 167 boliger og er sammen med sin tvillingebebyggelse FSB, Husumgård på ’Ghettolisten’. I begge afdelinger udfordrer blandt andet kælderarealerne beboernes oplevelse af tryghed.

Kældrene kunne rumme attraktive faciliteter som værksteder, vaskerum, mødefaciliteter, byttecentral og vinteropbevaring mv. Men som forholdene er nu, bruges de af de forkerte. Det er derfor projektets mål vha. en test- og demonstrationsmodel at undersøge hvilke tiltag, der kan medvirke til tryghedsskabelse i kældre, så ingen ekskluderes fra at bruge denne del af deres bolig.

Læs artikel om projektet i Fagbladet Boligen: "Kælderen kan blive tryg igen"

 

Projektets formål

  • indsamle, analysere og dele evidensbaseret viden om ‘Tryghed i Kældre’.
  • udvikle, undersøge, teste og analysere, hvordan både kendte og nye tryghedsskabende værktøjer fungerer i kældre i eksisterende byggeri.
  • dele projektets resultater inkl. metoder og værktøjer, der kan skabe forøget ‘Tryghed i Kældre’.

Igennem hele projektet deltager beboerne aktivt i samskabelsesprocesser. Dette sker fx via et workshop-baseret innovationsforløb, som følger en tragtmodel, hvor der udvikles mange proto-typer, som forfines, testes, udstilles og forfines igen indtil de er klar til 1:1 test i kælderen i afd. 80.

Projektet afsluttes med en række test, sammenligninger og målinger, som danner udgangspunkt for dokumentation af resultaterne. Projektets resultater, værktøjer, metoder og processer deles bredt i boligsektoren i Danmark. Til den almennyttige boligsektor sker dette via Almennet.

 

Projektet indeholder:

  • AlmenVejledning: En guide til tryghed i kældre
  • AlmenHæfte: Uddrag af rapporten Kældre
  • AlmenRapport: Kældre
  • Plakater fra udstillingen: Tryghed i kældre

 

 

Se webinar af lancering af 'Tryghed i kældre'

Her kan du høre mere om projektet, metoderne bag og ikke mindst se resultatet af projektarbejdet i en virtuel rundvisning.

Vi stiller også skarpt på det gode samarbejde om tryghed. Hvordan kan driften og det boligsociale team spille hinanden bedre? Og hvordan kan kommunen være en aktiv medspiller?

Indhold:

  • Om projektet "Tryghed i kældre" v/ Line Skovgaard, Chef for bæredygtighed og sociale indsatser i AAB
  • Virtuel rundvisning i kældrene i AAB afd. 80, Gadelandet i Brønshøj
  • Debat om tryghed og samarbejde v/ Nils Thylander Pedersen, konsulent i Boligsocialnet, Tina Saaby, direktør i Dansk Byplanlaboratorium og Line Skovgaard, Chef for bæredygtighed og sociale indsatser i AAB

 

 

"

Nogle af os er granvoksne mænd, og vi har måttet give vores telefonnumre til de ældre beboere, fordi de har været så bange. Flere af dem har ikke nærmet sig vaskekælderen i et helt år

Jon Høyer, Aarhus, Lokalavisen.dk

Fakta
Fakta

Vidste du...

Der er lavet en vandreudstilling, som består af 10 roll-up med ideer til tryggere kældre. Udstillingen kan lejes i op til 3 uger, og lejepris er 5.000 kr. Udstillingen henvender sig til beboere i afdelinger med kælderarealer samt ansatte, der professionelt arbejder med kriminalitetsbekæmpelse, tryghed og helhedsplaner. Kontakt Kigge Hvid på mail kigge@jastudio.dk for leje af udstillingen. Udstillingen kan afhentes i København eller sendes via GLS.