• Beboere og fællesskaber Fællesskab, Beboerdemokrati

Nabodrift

Fællesskab og lavere driftsudgifter i almene boligafdelinger.

Status

Afsluttet

Udgivelsesår

2022

Samarbejdspartnere

Konradi - liv i og mellem husene

Støttet af

Realdania

Projektejer

KAB

Kontaktperson

Julie Jettesdatter Skoven

Kundekonsulent i KAB

julsk@kab-bolig.dk

3363 1268

Status

Afsluttet

Udgivelsesår

2022

Samarbejdspartnere

Konradi - liv i og mellem husene

Støttet af

Realdania

Projektejer

KAB

Kontaktperson

Julie Jettesdatter Skoven

Kundekonsulent i KAB

julsk@kab-bolig.dk

3363 1268

Om projektet

Nabodrift er et nyt bokoncept, hvor den almene boligsektors dagsorden om effektivisering går hånd i hånd med et fokus på fællesskab, rummelighed og bidrag til samfundsudviklingen.

Med nabodrift fremmes fællesskabet og relationerne i boligafdelingen. Rammerne for fælles og frivilligt arbejde styrkes, og alle inviteres med, både de unge og de ældre, familierne og dem, der bor alene. Man løfter i flok og yder der, hvor man kan.

Nabodrift handler om sammen at varetage en række opgaver i boligafdelingen. Det skaber et fælles mål for naboerne. Et mål, der er vedtaget i fællesskab. Det er ikke noget, den ene nabo gør for den anden, men noget, man gør for og med hinanden.

Med nabodrift udvides beboerdemokratiets rolle, og beboerne får mulighed for endnu større indflydelse. Ved nabodrift tror man på beboernes ressourcer, på at lade dem få en fremtrædende rolle og på at give dem indflydelse på noget af det vigtigste i deres hverdag – deres bolig og boligområde.

Med det nye bokoncept tages der samtidig stilling til boligafdelingens udgifter. For når (drifts)opgaverne løses i fællesskab af beboerne, mindskes udgiften til ansatte og eksterne leverandører. Dermed sikrer vi boliger til mennesker med helt almindelige indkomster.

Nabodrift udspringer af KABs mangeårige erfaringer med afdelinger, hvor beboerne selv varetager driften via konceptet AlmenBolig+ - og konceptet fungerer. Det er lykkedes at bygge og administrere boliger med en relativ lav husleje ved blandt andet at nytænke driftskonceptet. De fælles driftsopgaver bidrager til, at beboerne lærer deres naboer bedre at kende. Dermed får de bedre naboskab og fællesskab, hvilket blandt andet kan bidrage til tryghed i boligområdet.

Projektet indeholder

  • En vejledning med gode råd, erfaringer og værktøjer til dig, der skal igang med nabodrift
  • Fem milepæle til etablering af nabodrift

Med håndbogen ønsker vi at fremme bedre bomiljøer og inspirere til nabodrift i almindelige almene afdelinger. Indholdet er så konkret, at bestyrelserne kan håndplukke det der er relevant for dem, og bruge det med det samme

 

"

Vi har høstet frugterne af de gode erfaringer, vi har med AlmenBolig+ og gjort dem tilgængelige for andre, så man også her kan spare på økonomien og være med til at styrke nabo- og fællesskab.

Julie Jettesdatter Skoven, kundekonsulent i KAB

Fakta
Fakta

Vidste du...

at 88% af respondenterne i en spørgeskemaundersøgelse blandt eksisterende AlmenBolig+afdelinger vurderer, at det fælles vedligehold i afdelingen fører til et bedre fællesskab?