• Byggeri og renovering Projektledelse, Boformer og bosætning

Fortætning

Udvikling af eksisterende almene boligafdelinger

Status

Afsluttet

Udgivelsesår

2021

Projektejer

BO-VEST

Samarbejdspartnere

Se alle
Himmerland Boligforening Boligselskabet Sct. Jørgen - Viborg fsb

Støttet af

Landsbyggefonden

Projektdeltagere

Se alle
Jeannet Lass-Meyer, BO-VEST Georg Schmidt, BO-VEST Lærke Jul Gagner, BO-VEST Birgitte Fæster, fsb Ole Nielsen, Himmerland Boligforening Jakob Reddersen, AlmenNet Anne Louise Haack Andersen, Plesner Advokatpartnerselskab Sophie Peytz, Plesner Advokatpartnerselskab

Kontaktperson

Jeannet Lass-Meyer

Projektleder

jme@bo-vest.dk

25223546

Status

Afsluttet

Udgivelsesår

2021

Projektejer

BO-VEST

Samarbejdspartnere

Se alle
Himmerland Boligforening Boligselskabet Sct. Jørgen - Viborg fsb

Støttet af

Landsbyggefonden

Projektdeltagere

Se alle
Jeannet Lass-Meyer, BO-VEST Georg Schmidt, BO-VEST Lærke Jul Gagner, BO-VEST Birgitte Fæster, fsb Ole Nielsen, Himmerland Boligforening Jakob Reddersen, AlmenNet Anne Louise Haack Andersen, Plesner Advokatpartnerselskab Sophie Peytz, Plesner Advokatpartnerselskab

Kontaktperson

Jeannet Lass-Meyer

Projektleder

jme@bo-vest.dk

25223546

Om projektet

I BO-VEST’s afdelinger er der formentlig over 100.000 etagemeter uudnyttede tagetager, som har et stort uudnyttet potentiale som fortætningsmuligheder. Det kan udnyttes til frasalg af byggeretter eller til opførelse af nye almene boliger. Men der er behov for gode argumenter overfor eksisterende beboere, metoder til kortlægning af udviklingsmuligheder, forståelse af kommunal boligpolitik, kommuneplanlægning og meget andet, hvis potentialet skal forløses.

Dette projekt har til formål at bringe klarhed over de eksisterende muligheder og begrænsninger, som er gældende i dag, når der ønskes at omdanne tagetager, fortætte, frasælge byggeretter og lignende.

Der findes ikke en samlet vejledning og retningslinjer, der i detaljer forklarer, hvordan boligudviklingspotentialer kortlægges, hvilke regler der skal være opmærksomhed på fra offentlige myndigheder som krav vedr. lokal- og kommuneplaner, hjemfaldspligt, tillægskøbesum osv., långiveres krav i forbindelse med nedbringelse af gæld i moderejendomme osv. Dette projekt har til formål at opnå langt bredere viden omkring fortætning og udbrede denne viden til den almene sektor som helhed.

Projektet består af tre dele:

  1. En beskrivelse af potentialerne for fortætning i den almene sektor.
  2. Praksis- og metodedel
  3. Opfølgning og erfaringer efter gennemført fortætning med beboerinterviews osv.

"

Der er behov for flere boliger i byerne, og udfordringen kan ikke kun løses med nybyggeri. I mange boligområder er der nogle oplagte kvadratmeter, hvor vi kan skabe mere værdi.

Jeanett Lass-Meyer, projektleder i BO-VEST

 

Appendix

I starten af 2024 afholdt AlmenNet to temadage om fortætning af boliger i almene boligområder sammen med Holst. De fælles drøftelser på temadagene understregede i høj grad behovet for at gøre et grundigt forarbejde, og få inddraget alle aktører så tidligt som overhovedet muligt!

Hvad er guleroden?

En del af forarbejdet er også at finde de gode argumenter – især over for beboerne, men også kommunen eller en potentiel privat developer. I mange tilfælde er der ikke et direkte økonomisk incitament overfor beboerne, da provenuet skal gå til afdrag af indestående lån. Så hvad er guleroden?

  1. Varieret udbud
    • Ved fortætning har du mulighed for at tiltrække nye beboergrupper til din afdeling, eller fx udvide med flere nye familieboliger alt efter behov i afdelingen.
    • Fortætning kan understøtte muligheden for at blive boende fra ”vugge til grav”, så man kan leve det fulde liv gennem alle generationer, og blive gammel i det nær-område, som man kender.
    • Ved fortætning kan vi bidrage til den blandede og mangfoldige bydel. Den blandede by kan være med til at fremme medfølelse og forbedre livsvilkårene for beboerne i lokalområdet.* Vær opmærksom på de eksisterende beboeres involvering og indflydelse på omdannelsen.
  2. Kvalitetsløft af de fysiske rammer
    • Fortætning kan være en anledning til at løfte det arkitektoniske udtryk på bygningerne og de fysiske omgivelser.
    • Mange steder kan fortætning bidrage til at nedbryde store by- og gaderum til en menneskelig skala. Det kan være med til at skabe mere liv mellem husene og invitere til ophold og flere møder mellem naboer.
    • Fortætningsprojekter kan ofte være anledning til at indtænke en bedre infrastruktur gennem boligområdet, og skabe bedre forbindelse til det øvrige lokalsamfund.
  3. Økonomi
    • Hvis du udvider, bliver der flere beboere til at betale husleje og dele fællesudgifterne
    • OBS! Undersøg, om der er er en direkte økonomisk gevinst til dispositionsfonden ved fortætning, før du lover beboerne noget.
    • OBS! Undersøg, om mulighederne for Fortætningsbidrag (op til kr. 150.000 pr. ny almen bolig, som etableres ved fortætningen) kan betale sig, før du bringer det på bane.

* Copenhagen Economics Information Mandag Morgen

Fakta
Fakta

Vidste du...

Københavns Kommune sikrer blandede boligområder ud fra antallet af almene boliger i de enkelte skoledistrikter. Hvis andelen af almene boliger er lavt i et skoledistrikt, vil kommunen være tilbøjelig til at foretrække, at der fortættes med flere almene boliger. Omvendt kan en høj andel af almene boliger være et argument for at fortætte med private boliger. Fortætningen kan i begge tilfælde bidrage til at skabe den blandede by.