Arven fra 1950'erne

- den almene sektors bygningskultur

Om projektet

Smuk arkitektur, solidt håndværk og god byggeskik. Almene boliger er præget af byggekulturen i deres samtid. Men når de skal renoveres, sker det ofte uden omtanke for deres historiske værdi. Det har teknisk chef Torben Hangaard, Boliggården, sat sig for at gøre noget ved.

Hensigten med dette projekt er at gøre boligorganisationer, herunder beboere, teknikere og administration, opmærksomme på at vi alle har en forpligtigelse og et ansvar for at bevare og vise hensyn over for de bygningskulturelle og arkitektoniske kvaliteter som er i den almene sektors 50'er byggerier.

"Hvis vi fortsætter som nu, kan vi komme til at slette den arkitektur og byggeskik, der har været kendetegnende for den almene sektor. Den fader simpelthen ud. Pludselig er der ikke bygninger tilbage hvor vi kan sige: Sådan byggede vi i 50'erne og 60'erne. Det bliver en stor blanding, fordi man har renoveret på en måde i 80'erne og på en anden i 90'erne, "siger han.

"Man skifter tegltage og lægger stålplader på. Man erstatter trævinduer ud med plastvinduer eller sætter store termoruder i, hvor der før har været sprossede vinduer. Gamle fine døre, som kan renoveres, bevares og males bliver skiftet ud med alu-døre.

Et pænt betonbyggeri fra 60'erne med sit særpræg og sin arkitektur klæder man pludselig på med plader i gyselige farver eller glaskarnapper - hvor facaden før har stået pænt, uden alle de små 'svulster', siger han.

"Det handler ganske enkelt om, at man starter en renovering med at spørge: Hvad er kendetegnet ved denne bebyggelse, og hvordan kan vi bevare dens særpræg?

Man skal have respekt for dem, der har slået stregerne en gang," understreger projektlederen.

“Man skal have respekt for dem, der har slået stregerne en gang”
Torben Hangaard, forretningsfører, Boligkontoret Danmark (Tidl. Boliggården)

Værktøjer

I 2011 udkom AlmenVejledningen "Arven fra 1950'erne - den almene sektors bygningskultur. Vejledningen er et opslagsværk om god byggeskik, som er skrevet særligt til teknikerne i boligorganisationerne. 

Find vejledningen i AlmenNets appCase

Roligheden bevarer stilen

På en stille vej lidt uden for Helsingør centrum ligger boligafdelingen Roligheden, der med sine hvide facader, altaner og helvalmede tage fremstår som et indbydende og harmonisk 40'er byggeri.

Bebyggelsen er populær hos lejerne, fortæller teknisk chef i Helsingør Boligselskab, Torben Hangaard. Mange har boet der, siden den blev opført.  Beliggenheden op til en lille skov gør boligerne ekstra attraktive. Men i de senere år er problemerne med fugt og kulde taget voldsomt til.

Årsagen er blandt andet, at vinduerne skiftet ud med plastvinduer ved en renovering i 1990'erne. Det har gjort boligerne tættere. Samtidig bruger beboerne deres lejemål på en anden måde en før, blandt andet fordi de har installeret tørretumblere og vaskemaskiner.  Det betyder, at store mængder fugt skal transporteres ud.

Renovering igen
Fugtproblemerne er så voldsomme, at pudsen på facaden bliver slået af. Og Helsingør Boligselskab skal nu i gang med endnu en renovering.

Med en bevaringsvenlig teknisk chef bliver projektet ikke at sætte en forkert pladeløsning plader uden på gavl og facader.

Det bliver derimod en batchløsning, i første omgang skruet på den eksisterende gavl.

Bevarer udseende
"Vi lægger net på og pudser et 12 mm pudslag. Fremgangsmåden er dyrere, end en hvis vi satte eternitplader op. Men så skulle vi måske i gang med at renovere igen om ti år. Og samtidig bevarer vi på denne måde det pudsede udseende, som ejendommen har haft fra den blev opført, "siger han.

I første omgang er der kun råd til at renovere gavlene, men på sigt bliver klimaskærmen fornyet på alle facader. I pagt med ejendommens oprindelige stil.

Roligheden har 180 lejemål. 

Læs om bevaringsvenlig facaderenovering af Boliggården i AlmenNets InspirationskatalogFakta

Kontakt

Torben Hangaard

Mail:

thni@bdk.dk

Støttet af

Projektejer