Sådan sikres velfærdssamfundets bygningsarv

To publikationer om 1940’erne og 1950’ernes murede boligbebyggelser viser, hvordan man kan fremtidssikre denne periodes unikke bygningsarv. Publikationerne offentliggøres den 12. maj ved et seminar og en bogreception i Bygningskulturens Hus i København.

Ny viden om renovering af velfærdssamfundets bygningsarv

Fotos: (Bispeparken, København NV - Fogedgården, København N og Dronningegården, København K) Helene Høyer Mikkelsen. Leveret af Realdania.

Ny viden om renovering af velfærdssamfundets bygningsarv

1940’erne og 1950’ernes murede boligbebyggelser udgør en vigtig epoke i historien om, hvordan velfærdssamfundet blev bygget, og det var en guldalder i dansk arkitekturhistorie. 

I dag har mange af bebyggelserne brug for at blive energirenoveret og opdateret, så de lever op til nutidens boligmønstre og boligdrømme. Men renoverer man uden at tænke på helheden og de oprindelige kvaliteter, risikerer man at udvande denne tidstypiske arkitektur. Derfor gik Realdania sammen med Landsbyggefonden, Grundejernes Investeringsfond og Kulturstyrelsen i 2012 om en kampagne, der sætter fokus på at sikre og videreføre kvaliteter i bebyggelserne. 

Ny renoveringsguide skal sikre bygningsarven

Nu udgiver kampagnen en publikation om periodens bygningsarv og vigtigste bebyggelser. Samtidig udkommer en guide med ny viden om, hvordan man renoverer bebyggelserne, så man tager hensyn til deres arkitektoniske og landskabelige kvaliteter Det sker den 12. maj ved et seminar og en bogreception i Bygningskulturens Hus i København. 

”Boligbebyggelser fra denne periode udgør en vigtig del af arvesølvet i dansk arkitekturhistorie. Derfor håber vi, at rådgivere, bygherrer, boligejere, almene boligorganisationer og kommuner vil kunne bruge viden og inspiration fra de to publikationer til at sikre denne værdifulde del af vores fælles bygningsarv, ” siger Lars Autrup, projektchef i Realdania. 

Kampagnen har udgivet:

Renoveringsguide med viden, gode eksempler og strategier for, hvordan boligkvalitet og energioptimering kan gå i hånd i hånd med bevaring af bygningsarven og de landskabelige kvaliteter.

Læs mere om renoveringsguiden her

Kortlægningspublikation, som introducerer periodens bygningskultur og bevaringsværdier med udgangspunkt i en række konkrete, toneangivende bebyggelser og haveanlæg. 

Læs mere om kortlægningspublikationen her

Yderligere oplysninger om kampagnen: Lars Autrup, projektchef, Realdania, tlf. 70 11 66 66

“Boligbebyggelser fra denne periode udgør en vigtig del af arvesølvet i dansk arkitekturhistorie.”
Lars Autrup, projektchef i Realdania