Danmarks Smukkeste Almene Bolig ligger i Nakskov

Blandt 14 kandidater faldt danskernes stemme på Ole Kirks Allé i Nakskov, som nu kan kalde sig ”Danmarks Smukkeste Almene Bolig”. Byggeriet fra 1944 er præget af danske håndværks- og byggetraditioner og smuk arkitektur

Ole Kirks Allé i Nakskov

Boligområdet vinder foran Juulsbjergparken i Vejle der kom ind på andenpladsen og Søndergård Park i Bagsværd på tredjepladsen. Ole Kirks Allé var for få år siden truet af nedrivning, men blev i stedet istandsat med respekt for den oprindelige arkitektur. I dag er der lange ventelister for at komme til at bo der.

Kåringen af Ole Kirks Allé er resultatet af, at Bygningskultur Danmark i september har stillet skarp på det almene boligbyggeri i Danmark, og ladet 14 almene boliger fra hele landet dyste om titlen som ’Danmarks Smukkeste Almene Bolig’. Mange af de almene boliger repræsenterer et stykke overset kulturarv, som symboliserer velfærdssamfundets fremvækst, hvor drømmen om lys, luft og fællesskab via de almene boliger blev til virkelighed for mange familier.

Bebyggelsen på Ole Kirks Allé i Nakskov er opført i 1944 og tegnet af arkitekt Adolph E. Hansen Ørnsholt. Han var en lokal arkitekt og oprindeligt murersvend,  hvilket fremgår af det fine blik for både håndværk og udformning som tydelig ses på Ole Kirks Allé. Boligerne er inspireret af de engelske havebyer, hvor hver familie havde sin egen bolig og have, men i tæt sammenhæng med andre. Røde tegltage og store gule murstensflader præger bebyggelsen, der har et meget ensartet udtryk, en homogen karakter og en rolig stemning. Bebyggelsen er erklæret bevaringsværdig.

”Der er heldigvis mange boligområder med lignende kvaliteter i hele landet. Vores håb er, at konkurrencen kan være med til at få både beboere og naboer til i endnu højere grad til at værdsætte skønheden disse steder og være med til at passe på bevaringsværdierne, f.eks. de oprindelige facader, også når man skal til at lave nødvendig renovering af bygningerne. Der er tale om dansk kulturarv,” siger Johan Hage.

Ud over æren vil bebyggelsen få en plakette til at sætte op og i løbet af efteråret bliver der afholdt en præmieringsceremoni med et stort kagebord for alle beboerne.

Læs mere om konkurrencen på Bygningskultur Danmarks hjemmeside

For mere information:
Projektleder, Johan Hage på mobil: 3113 8726. E-mail: jdh@bygningskultur.dk

“Mange af de almene boliger repræsenterer et stykke overset kulturarv, som symboliserer velfærdssamfundets fremvækst, hvor drømmen om lys, luft og fællesskab via de almene boliger blev til virkelighed for mange familier”