Det skal være nemt at skabe vildt natur

Almene boligafdelinger skal inspireres til at skabe mere vild natur. Med et nyt AlmenHæfte i hånden bliver det nemmere at komme i gang.

Af Nicolai Zwinge (for AlmenNet)

Vi er midt i en biodiversitetskrise, hvor plante- og dyrearter uddør i et tempo, vi ikke har set tidligere. Det lyder nedtrykkende, men faktisk er den gode nyhed, at almene boligafdelinger kan være med til at skabe mere vild natur og dermed flere levesteder for planter, svampe og dyr.

“I den almene sektor er der utroligt mange kvadratmeter, så hvis bare noget af det kan omdannes, så kan vi gøre en kæmpe forskel,” fortæller landskabsarkitekt og specialkonsulent i KAB, Sara Berg.

KAB har derfor i samarbejde med AlmenNet lavet AlmenHæftet “Vilde boligområder”. Her er der guides til, hvordan man helt lokalt kan komme igang og inspiration fra boligafdelinger, der allerede i dag arbejder med at udvikle de grønne områder i en mere mangfoldig retning.

Et af de steder er PrangerHuset på Vesterbro i København. Den lille boligafdeling ligger i en af Vesterbros ældste baggårde - i Skomagerkarréen. Her er der ikke meget plads at gøre godt med, men med en fælles indsats er baggården blevet forvandlet en kontrolleret ‘naturpark’ til glæde for både vilde fugle, insekter og beboerne.

“Det kom næsten af sig selv,” forklarer Steen Egeberg, der er formanden for afdelingen.

Fra beton til vild natur
“Det var tidligere en grå betongård med parkering og intet grønt,” fortæller han. Men i forbindelse med byfornyelsen blev gården grønnere, Prangerhuset blev bygget og et nyt gårdlaug blev etableret. For to år siden gik Gårdlauget så sammen om at skabe en grøn plan. Nu skulle den vilde natur tilbage til byen.

“Vi har mange beboere, der går meget op i naturen, så der er stort engagement. Samtidig er der jo mange interesser, der skal imødekommes - fra fx børnefamilier. Det vigtigste er jo, at gården kan bruges af alle,” siger Steen Egeberg.

I det nye AlmenHæfte er der forslag og inspiration, så nye idéer kan tilpasses til afdelingens ressourcer, størrelse, beliggenhed og mod, fortæller Sara Berg. Hun møder mange afdelinger, der godt vil arbejde med biodiversitet; men som lige skal have et lille skub for at komme igang.

“Vi håber, at hæftet kan tage lidt af det farlige væk,” siger Sara Berg.

Start i det små
Hun mener, det er vigtigt, at man starter i det små, og så skal man inddrage driften og beboerne fra starten.

“Det er mulighed for at invitere alle med. Dermed kan beboerne få endnu mere indflydelse på noget af det vigtigste: Vores bolig og vores boligområde,” forklarer Sara.

Steen Egeberg er helt enig.

“Vi startede med små bede, som vi lod gro i hjørnerne af gården. Da det kom i småbidder, var der ikke nogen, der fik taget noget fra sig.”

Samtidig er der klare aftaler mellem alle, og der er løbende historier på en Facebookside om, hvad der sker i gården. “Vi fortæller, hvad vi gør, mens vi gør det,” siger Egeberg.

“Der kan godt opstå konflikter, hvis nogle beboer synes, det ser grimt ud, når græsset bare for lov at gro. Derfor er det vigtigste: Fortæl hvad I gør, mens I gør det,” supplerer Sara Berg.

Stort potentiale

Det gør de i Prangerhuset, hvor de ofte inviterer til arbejdsdage. For på den en side er det vigtigt med medbestemmelse til de entusiaster, der bruger tid på den vilde natur.

“Frivilligt arbejde er fint, men hvis de skal spørge hver gang, så forsvinder energien,” forklarer Steen Egeberg. På den anden side, så skal alle kunne deltage: “Der er mange, der kigger forbi. For dem er det uforpligtende, og det gør det nemmere at inddrage andre i gården.”

Sara Berg ser et stort potentiale i at skabe mere vild almen natur.
“Da vi startede var der få afdelinger, der arbejdede med vilde natur. Nu kan vi se, at flere og flere er igang - i det små. Og man skal bare kaste sig ud i det.”

Fakta om Prangerhuset på Vesterbro
- Boligorganisation 3B (admin.: KAB)
- 46 lejligheder (bygget i 1998)
- Gårdlauget i Skomagerkarreen dækker ca. 150 boliger (ejer, andel- og almene boliger)

Fakta om Vilde Boligområder
AlmenHæftet indeholder tre elementer:
1) Gode råd og guides til at komme i gang
2) En samling af cases, som viser hvordan andre har gjort
3) Hjælp til, at få succes med at skabe mere vild natur

 

Vilde boligområder

Udviklingsprojektet 'Vilde boligområder' handler om at forandre udearealer – store som små – til spirende rum af rig og vildere natur.

Grøn helhedsplan løfter biodiversiteten i Havrevangen

Der er vild natur, insekthoteller og nye oplevelser for beboerne i Havrevangen. Det kræver blot et plan - og et stort engagement, lyder det fra en afdeling, der bliver vildere og vildere dag for dag.