Boligorganisationerne kan gøre en konkret forskel for at løse biodiversitetskrisen

Udviklingsprojekt skal gøre det nemmere at forandre udearealer – store som små – til spirende rum af rig og vildere natur og på den måde være aktive i at løse biodiversitetskrisen.

Danmark står overfor en biodiversitetskrise med nedgang i antallet af arter og over 2000 truede dyr og planter alene i Danmark. Dette skyldes blandt andet, at der mangler levesteder og føde til dyr og planter.

Det fokus er noget, som i høj grad kan mærkes i ude i de danske boligorganisationer, fortæller Julie Skoven, kundekonsulent i KAB og projektleder på projektet ’Vilde boligområder’, der er lavet i samarbejde med fsb.

”Vi oplever en kæmpe efterspørgsel på hjælp – både fra de selskaber, som vi selv administrerer, men også fra resten af Danmark. Så håbet er, at projektet kan hjælpe andre i gang lidt hurtigere og lettere end da vi selv startede i KAB og fsb”, forklarer hun. 

KAB og fsb arbejder allerede for at øge biodiversiteten i de almene boligafdelinger de administrerer og kan med enorme udearealer gøre en stor og afgørende forskel.

Samarbejde på tværs skaber flere løsninger
Muligheden for at arbejde med flere cases på tværs af boligorganisationer er væsentligt for projektets udformning.

”Samarbejdet med fsb har været utroligt vigtigt og givende. Der er mange måder at gribe opgaven omkring biodiversitet an, og det fungerer rigtigt godt, at der er flere om projektet”, fortæller Julie Skoven. ”Så er er mulighed for at spejle sig i flere løsninger i det endelige produkt, når projektet er afsluttet.”  

”Mange beboere i almene afdelinger har allerede øje for problemerne i forhold til biodiversitet, og der findes en del projekter hist og pist. Men der er intet samlet koncept eller en egentlig opskrift på, hvordan et boligområde kan ”forvildes”, for at give plads til levesteder og arter fra den danske natur, og det er det, det endelige projekt skal bidrage med”, forklarer Julie Skoven.

”Vi vil gerne bidrage med processer og beskrivelser, som kan gøre det lettere for andre, end hvis de selv skal ud og opfinde det hele. Og hvor der er muligheder for alle,” afslutter hun.

Projektet, som du kan læse mere om her,  er startet i august 2021 og forventes at være afsluttet i august 2022.