Kunsten at træffe den rigtige beslutning

Beslutningsteoretiker Sally Khallash vil på konferencen om grønne renoveringer inspirere deltagerne til at træffe beslutninger, der bringer dem tættere på målet – hver gang.

Mennesker er ikke maskiner eller algoritmer, og hver dag tager vi beslutninger, der ikke er for vores eget bedste, fortæller beslutningsteoretiker Sally Khallash, der har forsket i beslutningsteori og adfærdsøkonomi på Harvard University og forfatter til bogen ”Beslutningsstrategi”. Vi vejer måske for meget og spiser alligevel det forkerte, eller vi motionerer for lidt, men bevæger os ikke. Vi ved i mange situationer, hvad det rigtige er at gøre, men vi gør det ikke. Og det er der en grund til.

”Mennesket er ikke udviklet til at navigere i nutidens komplekse samfund. Vores hjerne er udviklet til, at vi går rundt på en slette, hvor vi skal vide, hvor der er vand og mad og kunne genkende farlige dyr. Derfor oplever vi ikke verden som den er, men som vi fortolker den. Og her kan vi se, at når vi træffer dårlige eller irrationelle beslutninger, skyldes det især vores kognitive begrænsning”, siger Sally Khallash.

Beslutningsstrategi handler blandt andet om, hvordan mennesker kan optimere beslutningsprocesser, så man tager flere gode end irrationelle beslutninger. Og gode beslutningsprocesser er værdifulde, når man sidder i en virksomhed, boligorganisation eller organisationsbestyrelse og skal tage beslutning om fx renoveringstiltag.

Find argumenter imod
I løbet af en dag træffer mennesket i gennemsnit 35.000 beslutninger. Sally Khallash fortæller, at første skridt i at træffe bedre beslutninger er at identificere, hvilke beslutninger der skal optimeres. Når man har gjort det, handler det om at finde ud af, hvordan beslutninger bliver taget i dag, og hvor udfordringerne i beslutningsprocessen er. Her ser Sally Khallash en tendens, der ofte fører dårlige beslutninger med sig.

”Når en virksomhed skal sammenlægge to afdelinger eller indføre et nyt IT-system, griber mange det an ved at se på, hvorfor det er en god idé. Men det er en fejlslutning, fordi vi ved, at måden vi bedst tester vores beslutninger, er ved at spørge: Hvorfor tager vi fejl? Så hvis vi skal lægge to afdelinger sammen, skal jeg starte med at spørge; hvorfor er det her en rigtig dårlig idé? Vi skal altid gå efter at afkræfte vores idéer, for der går vi ind og ”stresstester” det for et worst case scenario,” siger hun.

Sally Khallash budskab er altså, at første regel i at træffe gode beslutninger er at teste, hvorfor man tager fejl. Og hvad skal der så mere til? Læs nogle af Sally Khallash gode råd til at træffe flere gode beslutninger her.

Sådan træffer I flere gode beslutninger
- Identificer det strategiske mål med beslutningen – hvor vil vi hen? Målet skal være meget mere konkret end man tror!

- Spørg jer selv, hvorfor I vil derhen. Målsætninger og succeskriterier er ofte for grødede, og så begynder egeninteresser og afdelingens interesser at få for meget magt.

- Når I står over for en beslutning: Spørg jer selv, hvorfor det er en dårlig idé. På den måde stresstester I idéen.

- Husk at komme med mere end én løsning på et strategisk problem, og afvej løsningsforslagene overfor hinanden.

Få flere gode råd på konferencen om grønne renoveringer d. 28. januar kl. 9-12.

Tilmeld dig her

“Når I står over for en beslutning, skal I starte med at spørge jer selv, hvorfor det er en dårlig idé. På den måde stresstester I idéen.”
Sally Khallash
Konference: Grønne Renoveringer

Kom til AlmenNets grønne konference den 28. januar 2021