Himmerland Boligforening vinder Bygherreprisen 2019

Den nordjyske boligforening vinder en af byggeriets fornemste priser for renoveringen af boligområdet Kildeparken. Her er det lykkedes at løfte boliger, beboere og bydel samtidig og dermed forvandle Aalborg Øst til et attraktivt boligområde i landets fjerdestørste by.

Himmerland Boligforening vinder Bygherreprisen 2019

Himmerland Boligforening modtog i går aftes Boligfonden Kubens Bygherrepris 2019 foran 300 gæster på Building Awards, der er årets store prisfest, som blev afholdt på The Plant på Amager. Den nordjyske boligforening blev hædret for at kombinere et fysisk og socialt løft af boligområdet Kildeparken og dermed skabe en helt ny fortælling til det ellers så udskældte Aalborg Øst. En indsats, som har fået sit helt eget navn: Aalborgmodellen.

Tæt konkurrence
Himmerland Boligforening vinder prisen i tæt konkurrence med to andre finalister. Det er NREP og AG Gruppen, som var nomineret for deres indsats på det cirkulære område med bl.a. opførelse af boligbyggerierne Circle House og Ressourcerækkerne i Ørestaden på Amager. Roskilde Kommune var også nomineret for en stærk ejendomsstrategi med fokus på FNs verdensmål.

”Det har været rekordmange nominerede kandidater til prisen. Vi har fundet vinderen blandt 20 af landets mest markante bygherreorganisationer, der alle sammen kan fremvise flotte bygherrepræstationer. Når valget falder på Himmerland Boligforening, skyldes det, at de har skabt utrolig meget ekstraværdi i deres renoveringsprojekt og fået mange forskellige parter til at bidrage positivt til udviklingen af hele Aalborg Øst”, siger formand for Bygherreprisens bedømmelseskomite, Palle Adamsen, der foruden at sidde i bestyrelsen af Bygherreforeningen også er adm. direktør i Lejerbo.

Løfter et udsat område
Henrik Mielke, der er bestyrelsesmedlem i Boligfonden Kuben og direktør i entreprenørvirksomheden Enemærke & Petersen supplerer:

"Foruden en flot renovering af boligerne i tæt dialog med beboerne, er det lykkedes at skabe fundamentet for øget sundhed, sammenhængskraft og bæredygtighed på mange planer i området. Et afgørende greb har været at nedrive tre boligblokke for at opføre et innovativt sundhedscenter med bl.a. læger, apotek, fitnesscenter, boligforening, politi og spisested. Det er et socialt mødested med nem adgang til sundhedsvæsnet, offentlige myndigheder og de frivillige organisationer. Desuden er det lykkedes boligforeningen at implementere delebilsordninger, ligesom der er en selvkørende bus på vej til området. Sidst men ikke mindst har man tiltrukket private investorer til at bygge på udvalgte områder. Det er flot”

Henrik Mielke understreger, at det sammenlagt er initiativer, som løfter bydelen, der ellers har været på vippen til at figurere på de kedelige lister over udsatte og belastede boligområder i Danmark.

Sprænger rammer
Bedømmelsesudvalget er enige om, at Himmerland Boligforening nærmest har sprængt rammerne for, hvilke kræfter og aktører som man kan få til at arbejde sammen, når man igangsætter byggeri og tager en stærk ledelse af processen.

Boligforeningen har således arbejdet på tværs af mange offentlige forvaltninger i kommunen, herunder Region Nordjylland, Aalborg Universitet, forsyningsselskaber, foreningslivet og lokale virksomheder. Alt sammen inden for en renovering på knap 1,5 mia. kr., der gik i gang for små ti år siden og som stort set er færdig i dag.

Her er skabt mange af de resultater som man gerne ser i andrebelastede boligområder i Danmark. Området har i dag en øget beskæftigelse, højere husstandsindkomst, højere uddannelsesniveau samt lavere kriminalitet. Bl.a. fordi renoveringen også er blevet sat i sammenhæng med lignende initiativer i naboforeningerne Kildeparken og Sundparken.

”Bygherren har anvendt en kæmpestor værktøjskasse til at vende udviklingen i Aalborg Øst. Det er et langt sejt træk over mange år. Indsatsen er næsten blevet et helt begreb og kaldes Aalborgmodellen. Og selvom meget er bundet op på mulighederne i Aalborg, så bør metoder og tilgange være til inspiration for mange andre organisationer som bygger. Himmerland Boligforening viser, hvordan byggeri kan være katalysator for positive forandringer. Og det er eftertragtet hvad enten man privat developer, almen boligforening eller en offentlig organisation”, siger Henrik Mielke.

Stor glæde hos modtager
Himmerland Boligforening er meget glade og stolte af at modtage Boligfonden Kubens Bygherrepris. Direktør i boligforeningen Ole Nielsen, var på scenen torsdag aften for at modtage prisen. Særligt er han glad for, xx er gået ind og taget stilling til byggeprocessen:

Himmerland Boligforening er meget glade og stolte af at modtage Boligfonden Kubens Bygherrepris. Direktør i boligforeningen Ole Nielsen, var på scenen torsdag aften for at modtage prisen.

”Det er en meget stor ære som medarbejder at vinde Bygherreprisen.  Det er jo et bevis for, at vi jo gør det udmærket, og vi fagligt kan ranke ryggen. Men prisen tilhører primært vores beboere, som vi bygger på vegne af. Uden deres mandat og tillid kunne alle de ting, vi sætter i søen, aldrig kunne lade sig gøre. Vi hører tit fra andre, at beslutningsprocesserne kan være svære. Men sådan er det ikke for os. Vi er tætte på vores beslutningstagere. Og så er der i virkeligheden ingen grænser for, hvad der kan lade sig gøre, eller hvem vi kan samarbejde med,” udtaler den stolte direktør.