Ny AlmenVejledning: ”Piktogrammer - kommunikationsredskab til byggesager”

Al2bolig og Boligkontoret Danmark har udviklet et nyt billedsprog, der kan guide beboerne trygt igennem en byggesag. Resultatet er en ny AlmenVejledning med 58 piktogrammer og 5 varslingsbreve, som kan downloades og anvendes direkte i kommunkationen med beboerne.

Tilgangsveje spærret i Langkærparken, AL2bolig.

Bedre kommunikation med beboerne

Download vejledning, piktogrammer og varslingsbreve her

For de fleste boligorganisationer er kommunikation med beboere en væsentlig del af dagligdagen. Kommunikation er i sig selv en svær disciplin og det gør det ikke lettere, at en gennemsnitlig almen boligafdeling rummer et meget stort målgruppemæssigt spænd. Dette indebærer en stor variation i kulturel og etnisk baggrund, alder, uddannelse m.v., blandt beboerne. Særligt udfordrende bliver kommunikationen under byggesager, hvor der fra tid til anden kan herske kaos og hvor der er ekstra mange informationer, den enkelte beboer skal forstå og forholde sig til.

Derfor har Al2bolig i samarbejde med Boligkontoret Danmark udviklet et kommunikationsredskab, skræddersyet til formålet. Projektgruppen ønskede at udvikle et nyt billedsprog med det formål, at guide beboerne trygt igennem en byggesag. En varslingsprocedure i billeder, der vha. piktogrammer, tegn og figurer kunne fortælle beboerne hvad der skulle ske, og hvornår det skulle ske.

Ifølge leder af kommunikationsafdelingen i AL2bolig, Tania Andersen, er den gode kommunikation nemlig først rigtig lykkedes, når beboerne både har forstået og reageret på den information eller varsling, de har modtaget. Men når udgangspunktet for mange beboere er et dårligt dansk, stiller det ekstra store krav til afsenderen.

”Det at forstå billeder er noget vi alle kan uden indlæring og uanset tilhørsforhold. Når beboerne fx modtager et varslingsbrev med et billede på, vil de lettere forstå, at her er noget de skal handle på,” fortæller Tania Andersen.

Et nyt billedsprog der guider beboerne trygt igennem en byggesag

Men det at lave forståelige og genkendelige piktogrammer, i fagsprog også kaldet ’idéografisk kommunikation’, er dog ikke en let opgave. Derfor blev tegner og grafiker Ole Søndergaard, kendt som manden bag de danske vejskilte, bedt om at komme med sit bud. Piktogrammerne er herefter blevet testet på en række repræsentative målgrupper i de større almene boligområder, og tilpasset herefter.

Langkærparken i Tilst har væres startskuddet for afprøvning af piktogrammerne, og her har det nye kommunikationsredskab for alvor vist sin anvendelighed. 

”Vi skal rykke for færre nøgler og blanketter der skal udfyldes, fordi beboerne er blevet bedre til at forstå, hvornår de skal gøre noget. Vi har også fået tilbagemelding fra beboere som synes, at det er blevet nemmere at manøvrere i de mange forhold der skal tages og den række af ting, der skal gøres, på bestemte tidspunkter”, fortæller Tania Andersen.

Piktogrammer og varslingsbreve ligger klar til brug

Projektgruppen bag vejledningen har gjort det så let som muligt for andre boligorganisationer, selv at komme i gang med at bruge værktøjerne. Resultatet af arbejdet er en meget anvendelig pakke med 58 forskellige piktogrammer og 5 skabeloner til varslingsbreve, som kan downloades direkte som billedfiler og tekstskabeloner.

”I den korte AlmenVejledning kan man læse om, hvordan man kommer i gang med at introducere piktogrammerne, fx i nyhedsbreve eller en byggeavis. Det kan være en god idé at orientere beboerne om, at man vil begynde at bruge dem, så de med tiden bliver nogle genkendelige billeder,” afslutter Tania Andersen og forsikrer, at brugen af piktogrammer også vil blive indført på andre områder i organisationen fremover.

Find vejledning og piktogrammer her

På projektsiden kan du downloade alle piktogrammerne, enten hver for sig, eller som én samlet fil. Her finder du også den korte AlmenVejledning, hvor du kan læse om baggrund og anvendelse af piktogrammerne og få et indblik i den undersøgelse og teori, der ligger til grund for piktogrammerne. I vejledningen er der også en manual til hvordan man kommer i gang med at bruge piktogrammerne.

Find vejledning og værktøjer her på projektsiden - Piktogrammerne findes under menuen ”Værktøjer”.

Piktogrammer - lancering

Her er folkene bag piktogramvejledningen. Fra venstre: Tania Andersen, Allan Werge fra AL2bolig og Gitte Weien fra Boligkontoret Danmark

Projektledelse & forandring Helhedsplaner & fremtidsanalyse Fællesarealer & tryghed