Kampagne skal fremtidssikre velfærdssamfundets bygningsarv

En kampagne for 1940’erne og 1950’ernes murede boligbebyggelser sætter fokus på en overset, men unik og værdifuld bygningsarv. Målet er at sikre bebyggelsernes kvaliteter for eftertiden. Den 12. maj lanceres to vigtige publikationer, der skal hjælpe boligorganisationer med at bevare arkitekturen når der renoveres.

Kampagne skal fremtidssikre velfærdssamfundets bygningsarv

1940’erne og 1950’ernes murede boligbebyggelser udgør en vigtig epoke i historien om, hvordan velfærdssamfundet blev bygget, og det var en guldalder i dansk arkitekturhistorie. 

Her gik staten og landets bedste arkitekter sammen om at skabe bedre boliger til den almindelige familie. Med godt håndværk, gedigne materialer og visioner om fællesskab byggede de nye boliger og lagde dermed grundstenene til den moderne forstad og velfærdssamfundets arkitektur. 

Epoken forener traditionsrigt murstenshåndværk med nye industrielle byggemetoder: Arkitekter som Arne Jacobsen, Kay Fisker og Steen Eiler Rasmussen kombinerede traditionsrigt murstenshåndværk med tidens nye, industrielle byggemetoder. De skabte en unik boform, udsøgt iscenesat af tidens landskabsarkitekter og med C. TH. Sørensen som frontfigur. 

Helhedsorienteret renovering

I dag har mange af boligbebyggelserne brug for at blive energirenoveret og moderniseret, men renoverer man uden at tænke på helheden og de oprindelige kvaliteter, risikerer man at udvande denne tidstypiske arkitektur. 

Derfor gik Realdania i 2012 sammen med Grundejernes Investeringsfond, Landsbyggefonden og Kulturstyrelsen om en kampagne, der bl.a. formidler viden om, hvordan bebyggelsernes særlige kvaliteter kan videreføres og sikres for eftertiden. 

Som en del af kampagnen udgives: 

/ Renoveringsguide med viden, gode eksempler og strategier for, hvordan bygningerne kan opdateres og energirenoveres uden at udviske den oprindelige arkitektur.

Læs mere om renoveringsguiden

/ Kortlægningspublikation, som introducerer periodens bygningskultur med udgangspunkt i en række toneangivende bebyggelser og haveanlæg.

Læs mere om kortlægningspublikationen

Lanceringsseminar og bogreception 12. maj i Bygningskulturens Hus

Hvornår: Tirsdag d. 12. maj 2015
Lanceringsseminar kl. 14.00 – 16.30 / Bogreception kl. 17.00 – 18.00
Hvor: Bygningskulturens Hus, Borgergade 111, 1300 København K

Se programmet her

Tilmelding til lanceringsseminaret og bogreceptionen kan ske på til sekretariatet for kampagnen, Dansk Bygningsarv, på info@bygningsarv.dk eller på tlf. 33 33 99 10.

Se film om periodens bygningsarv her 

Fakta om kampagnen

Kampagnen løber i perioden 2012-2015 og har et samlet budget på 31 mio. kr. Kampagnen er igangsat af Realdania i samarbejde med Landsbyggefonden, Grundejernes Investeringsfond og Kulturstyrelsen. 

Ud over udvikling af en renoveringsguide og kortlægningspublikation, gennemføres et renoveringsprojekt af Højstrupparken i Odense, som med afsæt i en konkret etagebebyggelse skal udvikle nye, innovative løsninger til en skånsom fremtidssikring af bebyggelserne. Alle dele formidles gennem forskellige lærings- og kommunikationsaktiviteter.

Dansk Bygningsarv er sekretariat for kampagnen. 

Se film om periodens bygningsarv her

“I dag har mange af boligbebyggelserne brug for at blive energirenoveret og moderniseret, men renoverer man uden at tænke på helheden og de oprindelige kvaliteter, risikerer man at udvande denne tidstypiske arkitektur”
Arkitektur & bygningskultur Projektledelse & forandring Helhedsplaner & fremtidsanalyse