Højstrupparken - Boliger til folket

Udstillingsrækken ‘Boliger til folket’ sætter fokus på en guldalder inden for dansk arkitektur- og velfærdshistorie: 1940’erne og 1950’ernes murede boligbebyggelser. Første udstilling hylder Højstrupparken i Odense og kan ses frem til 3. november på Odense Centralbibliotek.

Velindrettede lejligheder, butikstorv, fælleshus, vaskeri, tørrepladser, grønne alléer og plæner er nogle af de elementer, som gjorde Højstrupparken banebrydende, da den stod færdig i 1952. Den markante boligbebyggelse  er tegnet efter tegninger af Odense-arkitekten Erik Eriksen og tidens førende landskabsarkitekt C.Th. Sørensen, og den er opført af dygtige håndværkere i gode, holdbare materialer. Med sine 605 boliger gav boligbebyggelsen lokale arbejderfamilier adgang til lys, luft og gode rammer og herved bidrog Odense til udviklingen af det, der i dag betragtes som noget af Velfærdsdanmarks bedste forstadsarkitektur. 

‘Boliger til folket' giver mulighed for at dykke ned i beboere og eksperters fortællinger om fællesskabet i den moderne forstad. Samtidig bliver der sat spot på Højstrupparkens mesterligt udførte bygnings- og landskabsarkitektur. Bebyggelsen blev i sommeren 2015 udvalgt som én af efterkrigstidens vigtigste murede boligbebyggelser. 

Det er Realdania, Landsbyggefonden og Grundejernes Investeringsfond, der står bag udstillingen som en del af kampagnen for 1940’erne og 1950er’ens murede boligbebyggelser. Kampagnens formål er at koordinere, udvikle og formidle viden om, hvordan modernisering af periodens boligbebyggelser og arkitektonisk værdi kan gå op i en højere enhed. 

Læs mere på www.realdania.dk/renoveringsguide

 Fotos: Anne Prytz Schaldemose

Almir Plus Familie 1
Selma og Almir
”Det særlige ved Bolbro er, at folk har tid til hinanden. er er mange studerende og pensionister. Hvis man går ud i en halv time, kommer der én og snakker med det samme. Det oplever man ikke andre steder.”

Selma og Almir har boet i Højstrupparken i ni år. De hænger tit ud med de andre forældre i parken, og det lokale fællesskab er vigtigt for dem.

Anja 3

Anja 5
Anja
”Da jeg var barn, blev Højstrupparken kaldt for det fine kvarter. Noget af det jeg husker bedst, er duften af roser og ens mor, der stod på altanen og råbte, at nu skulle man op og spise. Det var jo livet med den park. Og så alle de mange børn.”

Anja har boet i Højstrupparken, siden hun var fem år. I dag kender mange beboere hende fra genbugsbutikken, som ligger for enden af det lille brostensbelagte torv, der markerer ankomsten til bebyggelsen.

Birte 2

Lars 1

Lars Og Birte 1
Birte og Lars
”Der var en periode herude, hvor der næsten ikke var nogen børn. Det skyldtes simpelthen, at folk ikke ville flytte herfra, men blev boende til de blev båret væk. Det er ved at forandre sig igen, og der kommer flere og flere familier, der igen tager parken i brug. En sommerdag vil du kunne kigge ud i vores park og se, at den er propfyldt med folk, der griller.”

Birte og Lars bor i en dobbeltlejlighed i Højstrupparken. Da Lars flyttede ind hos Birte i 1995 boede kun en håndfuld børn i bebyggelsen, og kvarteret havde udviklet sig til det, parret betegner som et sølvbryllupskvarter. Om fem år har også Lars og Birte holdt sammen i 25 år.

Dagny 3

Dagny 4
Dagny
”En dag ringede en dame på min dør, som havde hørt, at jeg passede børn. Pludselig havde jeg min egen lille daginstitution med fem børn, som jeg passede i Højstrupparken. Vi lavede madpakker og tog tæpper med ud i parken, hvor de andre koner kom og snakkede. Så sad vi under egetræerne og sludrede, mens børnene rendte rundt og legede.”

Dagny er 85 år og har boet i Højstrupparken i 64 år, lige siden byggeriet stod færdigt. I dag arbejder hun som frivillig på det lokale plejehjem, hvor hun laver mad og hygger om beboerne.

Erling 3
Erling
”Græsset bliver slået, når det trænger. Hvis vandhanen drypper, ringer man til varmemesteren, som kommer med det samme, og sådan er det med alting. Det er kun Dronning Margrethe og folk, der bor i almene boliger, der har det sådan”

Erling er 54 år og har boet i Højstrupparken hele sit liv. I dag er han formand for Fyns Almene Boligselskab og sidder også med i BL Fyn og i Landsbyggefonden. Meget af fritiden går med spørgsmål om den almene boligsektor, som efterhånden er blevet en livsstil.

Kasper Jeanette Og Charlotte 2

Kasper Jeanette Og Charlotte 5
Kasper, Charlotte og Jeanette
”Det var trygt, at man altid kunne mødes med en eller anden foran døren og følges i skole eller til træning. Vi var ikke ret gamle, før vi rendte alene forbi torvet til grønthandleren, købte frugt og osede rundt. Det var ren frihed at vokse op i Højstrupparken.” 

Søstrene Charlotte og Jeanette har boet i Højstrupparken næsten hele livet. Bebyggelsens mange forskellige lejlighedstyper har givet familien mulighed for at bo tæt. Charlottes søn Kasper har været væk i en årrække, men nu er han flyttet tilbage til Højstrupparken sammen med delesønnen Villads.

Nicolai Og Jonas 3
Jonas og Nicolai
”Det er et fedt sted at være. Man kan roligt flytte herud og føle sig sikker på, at man får en dejlig lejlighed at være i. Hvis noget går i stykker, bliver det ordnet med det samme.”

Brødrene Jonas og Nicolai er vokset op i Højstrupparken og har valgt at blive boende i hver deres lejlighed. Deres mor fik sine drenge skrevet op til lejligheder, lige fra den dag det var muligt. Altanen er deres foretrukne sted.

Tanja Og Kajendiran 1
Tanja og Kajendiran
”Vi kan godt lide, at der er stille og roligt her i Højstrupparken. Man hilser på hinanden. Selvom det ikke er folk, man kender, får man et hej.”

Tanja og Kajendiran kommer fra hver sin del af verden. I dag bor de sammen i Højstrupparken, hvor de er tæt på Tanjas mor og vennerne. I Højstrupparken er de tæt på alt og har adgang til den åbne park, men uden besværet med at passe den.