Hvordan kan efterkrigstidens murede boligbyggeri sikres for fremtiden? Som en del af den aktuelle kampagne for 1940’erne og 1950’ernes murede boligbyggeri foretages en gennemgribende renovering af Højstrupparken ved Odense.
Ved første øjekast syner den store, røde parkbebyggelse umiddelbart meget almindelig, og det er den i for sig også. Højstrupparken ved Odense kan nemlig placeres som del af én af dansk arkitekturhistories mest glorværdige epoker. En epoke, hvor langt de fleste af landets tusindvis af almene boligbyggerier blev opført. Og en epoke, hvor et væld af mere eller mindre kendte arkitekter startede udviklingen af den moderne forstad.
Som den ligger smukt i en park, anlagt af den legendariske landskabsarkitekt C.Th. Sørensen, er Højstrupparken eksempel på, hvordan man byggede efter Anden Verdenskrig, da boligmanglen var stor, og knapheden på materialer ligeså. Dengang så danske arkitekter en nødvendighed i at bygge funktionelle boliger til almindelige mennesker med så få ressourcer som muligt. Deres arbejde skabte respekt i udlandet, og bebyggelser som Højstrupparken høstede anerkendelse som god hverdagsarkitektur i en grøn landskabelig ramme.
Med 480 boliger fordelt på 17 blokke bliver Højstrupparken - der er tegnet af arkitekten Erik Eriksen - ét af de første og største murede etagebyggerier, der nu gennemgår en gennemgribende, helhedsorienteret renovering. En renovering, der både omfatter energioptimering og en delvis ombygning af boligerne, så de i højere grad imødekommer beboernes ønsker og krav. Og alt sammen i harmoni med den oprindelige arkitektur.
Renoveringen af Højstrupparken er et demonstrationsprojekt, der gennemføres som en del af kampagnen for 1940’erne og 1950’ernes murede boligbyggeri. Projektet skal vise nye veje til at renovere og energioptimere efterkrigstidens byggeri - uden at give køb på de værdier, som oprindeligt gjorde byggeriet til noget særligt: En særlig omhu for detaljen, gedigne materialer og godt håndværk.
Renoveringsprojektet skal derfor skabe ny viden, nye løsninger og nye byggekomponenter, der nemt kan overføres til andre renoveringsprojekter – og samtidig er til at betale. Når projektet er gennemført, bliver resultaterne offentliggjort i en renoveringsmanual og pixi-bog, der samler viden, værktøjer og inspiration.
Renoveringen går i gang i løbet af 2014.
Vil du vide mere?
Hent konkurrenceprogram (offentliggjort den 23. september 2013)
Renoveringsprojektet gennemføres af Fyns almennyttige Boligselskab med støtte fra Realdania og Landsbyggefonden.
Kontakt
Dansk Bygningsarv har adresse i Bygningskulturens Hus i Nyboder, Borgergade 111, 1300-København K.
T (+45) 33 33 99 10
E info@bygningsarv.dk
Se film om periodens bygningsarv her
Udstilling om Højstrupparkens beboere
Udstillingsrækken ‘Boliger til folket’ sætter fokus på en guldalder inden for dansk arkitektur- og velfærdshistorie: 1940’erne og 1950’ernes murede boligbebyggelser.
Se udstillingen her
“Med denne kampagne ønsker vi at udvikle og formidle løsninger, hvor energirenovering og bevaring går op i en højere enhed”